Den kompletta guiden till havsöring på fluga | Fly Fishing Market|Allt för ditt flugfiske

Vart hittar du havsöringen under de olika årstiderna, vilken utrustning krävs och vilka flugor fungerar bäst? Ja... Frågorna är många. Låt oss presentera hur vi anser att du ska gå tillväga för ett mer lyckosamt fiske efter havets silver.

Det är otvivelaktigt bäst att söka efter havsöringen där ingen annan fiskar eller åtminstone inte fiskar samtidigt som dig och varför inte egentligen, våra svenska kuster är långa och det finns tillräckligt med plats för alla att ha sitt egna lilla smultronställe. Vilket leder oss till frågan.

Vart hittar du havsöringen?

Ett generellt tips är att vara aktiv i ditt fiske, rör dig hela tiden, några meter mellan varje kast eller rör dig till nästa vik eller smultronställe. För så är det med fiske efter havsöring, du måste ha en plan A, plan B, plan C och kanske fler. Redan innan fisketuren ska du ha planerat in olika platser som känns heta och som du enkelt kan ta dig till under dagen.

Om du inte har några egna ställen ännu så föreslår jag att du öppnar google maps i satellit view. Där kan du enkelt se hur kustlinjen ser ut med grunda vikar, djupkanter och andra heta ställen. Vilka är då dom heta ställena under säsongen? Det ska jag nu försöka förklara samt ge exempel på hur dessa ser ut på satellitbilderna. Håll i er!

Innan vi börjar vill jag poängtera att det råder fiskeförbud på havsöring under vissa perioder beroende på vart i Sverige du befinner dig. Vi ber dig att kolla upp när havsöringen är fredad och respektera detta, den är fredad av en anledning och vi vill alla fiskens bästa.

Vinter & Tidig Vår

Så här års går havsöringen riktigt grunt. Så grunt att innan du ens funderar på att börja vada ner i vattnet bör fiska av området du vill vada ut till från land först. Det grunda vattnet håller i regel varmare temperaturen, något som väcker kräftdjur, räkor och småfisk till liv och ett dukat bord för havsöringen. Havsöringen är relativt stationär vi den här tiden på året, så kasta mot ståndplatser som känns heta, så som stenar, tångbälten och strömkanter. Om du inte känner något, gå vidare, som alltid är det viktigt att röra på sig hela tiden, men än viktigare när vattnet är kallt. Vid den här tiden på året brukar flugan inte spela jättestor roll då öringen är mycket hungrig då den har sparsamt med föda, men en personlig preferens är skrikiga fluorescerande färger. Flugan tar du hem väldigt långsamt, med långa pauser mellan hemtagningarna.

Bildtext: Ett bra exempel på en bit kuststräcka med fina grunda partier som öringen gärna uppehåller sig i så här års.

Sommar

I takt med att temperaturen i vattnet stiger så börjar havsöringen leta sig ut till de lite djupare partierna. Nu vill du börja leta efter djupkanter och branter i vattnet, havsöringen patrullerar dessa djupkanter och söker föda aktivt. Tillgången av föda är massiv och öringen växer därefter, oftast är sommarens havsöring den öring som är i bäst kondition. Att fiska mitt i gassande solsken en högsommardag är kanske inte att maximera dina chanser till fisk, även fast chansen fortfarande kan vara god. Men när dagen börjar gå till kväll, vattnet kyls ner en aning och öringen känner sig trygg av mörkrets annalkande - då kan du uppleva ett magiskt fiske. Havsöring som vakar i ytan på de grunda partierna i anslutning till djupkanterna och betesfisk som flyr i panik. Nu vill du ha en fluga som imiterar en betesfisk, denna fluga tar du hem så fort som du kan, lägg gärna spöt i armvecket och ta in lina med bägge händerna. Huggen kan blir våldsamma och skapa minnen för livet.

Bildtext: Exempel på en plats där öringen har tillgång till djupare vatten nära land, men även nära till grunda partier för jaga på kvällar och nätter.

Höst

Temperaturen i vattnet börjar sjunka och slutet på säsongen stundar på de flesta platserna. De flesta havsöringarna börjar röra sig mot sina lekområden uppe i bäckar och älvar. Lekdräkten som havsöringarna så vackert har klätt sig i är mäktig och praktfull, men det finns de öringar som tänker att leken får vänta, de öringar förblir silvriga rakt genom hela vintern. Att fiska havsöring på hösten kan vara oerhört framgångsrikt men också skapa en hel del huvudbry. Ibland vill fisken bara ha en mycket snabbt inhämtad baitfish imitation medans dagen efter är en långsamt hemtagen borstmask receptet. På hösten måste du vara agil och finna receptet för dagen. Det är logiskt när du tänker på det, hösten är brytpunkten mellan sommar och vinter, således bör också fiskemetoden vara en blandning av metoder man använder på sommaren och de man använder på vintern. 

Bildtext: Detta är vad havsöringen gör när du inte hittar den på kusten. Vilka fantastiska kämpar!

Utrustning:

För ett lyckat och roligt flugfiske efter havsöring så krävs det att man har rätt utrustning, annars kan det lätt bli frustrerande. Nedan beskriver jag utrustning som jag själv använder, men sägas skall att det finns personliga preferenser som spelar in.

Ett enhandsspö i klasserna #6 - #7 i längderna 9-10 fot. Detta för att ha nog med kraft för att kasta långt och på så sätt täcka mycket vatten men också för att kunna hantera kraftig vind som det gärna blir vid våra kuster. En stark rekommendation ger jag till Beulah G2 Platinum #6 9'6". Beulah gör fantastiska spön generellt sett, men detta har jag funnit vara helt överläget på kusterna.

En rulle som matchar klassen på spöt men som framför allt har ett helt tätt bromssystem, detta för att saltvatten inte ska tränga in i lagret på rullen vilket snabbt kan förstöra vilken rulle som helst. En annan viktig egenskap är att rullen har en stor spole som underlättar snabbt inhämtning av lina, minskar lintrassel samt kan hålla mycket backing. Det finns en rad olika flugrullar på marknaden anpassade för fiske i saltvatten, men min personliga favorit är Cheeky Limitless 375 och den passar dessutom utmärkt till spöt från Beulah nämnt ovan.

Fluglinor använder jag två olika varianter, på våren en flytande eller en intermediate för fiske i de grunda vikarna. En favoritlina hos många, inklusive mig själv är Rio Coastal Quickshooter, den är grym!

Flugor för havsöringen hittar du HÄR.

Är det något mer du funderar över så hör gärna av dig till oss, info@flyfishingmarket.se. 

Må väl och ta hand om er!

Emil - Fly Fishing Market

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering