Skagit vs. Scandi – Vi reder ut skillnaden | Fly Fishing Market|Allt för ditt flugfiske

Introduktion 

Det finns en uppsjö av olika spey-linor tillgängliga på dagens marknad och de flesta kan antingen kategoriseras som en Skagit eller en Scandi lina. Både Skagit och Scandi är benämningar på skjutklumpar som är en del av ett system som består av; en skjutlina, en skjutklump samt en spets. En skjutklump är en kort bit fluglina som är tung nog för att ladda ett spö och leverera långa och precisa kast i ett svep. Skjutklumpen fäster du i skjutlinan där samma skjutlina fungerar lika bra till både Skagit och Scandi linor. Skjutlinans jobb är att så friktionsfritt som möjligt skjuta ut genom spöringarna medan skjutklumpen färdas till sitt mål. Tänk att man kastar iväg en tennisboll med ett tunt snöre fäst på, tennisbollen har högre kraft än det tunna snöret vilket leder till att det tunna snöret kommer flyga med bakom som en svans - Newtons andra lag. Till Skagit klumpar behöver du en spets/tip, och precis som med skjutklumparna kommer dessa i en mängd olika längder och densiteter. På Scandi klumparna är oftast spetsen integrerad i klumpen. Till slut fäster du din tafs med flugan längst ut. Allt detta kopplas vanligtvis ihop med ögla till ögla kopplingar. Jag vill också nämna att skjutklumpar med integrerad skjutlina börja växa i popularitet. Fördelen med denna typ av linor är att du kan strippa in linan längre utan att du har öglor som gärna hakar fast sig i spöringarna.

Speykast

 

Skagit-Klumpar

Skagit-klumpar är designade för att kasta tunga flugor och sjunkande spetsar med enkelhet. Den visar sig från sin bästa när du kastar i trånga utrymmen, låt säga att du har ett träd över dig eller att du står nära strandkanten. Dessa egenskaper får du för att klumpen är kort och laddar ditt spö enklare. En skagit lina är ett bra val för den som är ny inom två-hands fisket. Detta för att fiskaren lättare kan känna hur linan påverkar spöt när det laddas, det ställs inte samma krav i timingen av ditt kast och den är mer förlåtande för bristande teknik.

För att förhoppningsvis skapa ytterligare förståelse så är en Skagit-klump egentligen bara en “extremt” WF (weight forward) lina.

Fördelar:

 • Kan kasta tunga flugor och spetsar
 • Du kan få bra fart på linan, som tillsammans med dess vikt lätt skjuter genom vind
 • Kasta med begränsat utrymme bakom dig
 • En väldigt bra allround lina då du både kan kasta tunga flugor och spetsar, men såklart lätta motsvarigheter också
 • Nybörjarvänlig

Nackdelar:

 • Kan kännas osmidig på grund av den tunga vikten och volymen på klumpen
 • Det är inte linan för mjuka presentationer, vilket oftast inte av högsta vikt när man ska svinga flugor. Men det finns tillfällen när fina presentationer kan vara viktiga
 • Den kan var lite svår att manövrera när man vill göra kombinationskast. Lämpar sig bättre för simpla ankarkast.

Scandi-Klumpar

Scandi-klumpen är designad för att vara lättkastad och smidig. Om skagit-klumpen var mer fokuserad på att bara få ut flugan så är Scandi-klumpen mer av en kastupplevelse där presentationen och elegans är ledorden. Scandi-klumpen är att rekommendera när du ska kasta lite mindre flugor och kanske lite lättare spetsar på älvar med lite mindre vatten. Scandi-klumpen får dessa egenskaper på grund av att den i sin helhet är längre men den har också en mjukare tapering.

Fördelar:

 • Lätta kast med stor elegans
 • Mjuka och fina presentationer
 • Lämpar sig för kombinationskast såsom en snake-roll

Nackdelar:

 • Jobbigt med tyngre flugor och spetsar
 • Presterar sämre i vindiga förhållanden
 • Kräver mer kastutrymme

Förstå Linvikterna

Du som är ny inom två-hands fisket är kanske van vid att hur mycket linan väger spelar ingen roll. Har man ett klass 6 spö så väljer man bara en klass 6 lina. Riktigt så enkelt är det inte när du skall välja en speylina, här mäter man snarare den verkliga vikten på klumpen, detta mäts vanligtvis i enheten grains men förekommer också som gram. De flesta två-hands spön har en rekommenderad linvikt antingen skriven direkt på spöt eller att finna där du köper spöt. Många tillverkare har också en rekommenderad linvikt för en scandi-klump och en för Skagit-klumpen. För att lägga till en ytterligare parameter i den här ekvationen så beror linvikten till stor del på hur din kastteknik är - alltså en personlig preferens.

En scandi-klump brukar generellt ligga på 30-60 grains lättare än en skagit motsvarighet på samma spö. 

Till exempel om rekommendationen för ditt spö är en scandi-klump på 480 grains, då borde en skagit-klump på samma spö ligga i spannet 510-540 grains. Men återigen, det är mycket personliga preferenser som spelar in. Om du är ny inom området så råder jag dig att följa de rekommendationer som finns.


Har ni fler frågor angående ämnet eller kanske behöver en rekommendation för just ditt spö, skriv ett mail till oss så hjälper vi dig, info@flyfishingmarket.seEmil - Fly fishing marketLämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering