Välj rätt enhands flugspö — En köpguide

Du vill köpa ett nytt enhands flugspö, kanske är det ditt allra första flugfiskespö som ska inhandlas eller ditt 10e — I den här guiden finns något för bägge alternativen. Vi vill på bästa sätt förbereda dig inför ditt köp, så att du gör ett korrekt val, och finner ett flugspö som passar ditt flugfiske en lång tid framöver.

Vad är aktion på ett flugspö?

Ordet aktion inom flugfiskets värld betyder hur ett flugspö böjer sig under belastning och har egentligen ingenting att göra med hur till vida spöt i fråga är långsamt eller snabbt, vilket är en vanlig missuppfattning. Ett flugspö med djup aktion kan också vara ett snabbt spö och vice versa kan ett flugspö med topping aktion vara långsamt. Nu fick du kanske tänka till lite. MEN. För det mesta är ett flugspö med toppig aktion ett snabbt spö och ett flugspö med djup aktion ett långsamt dito, och denna information kommer vi också utgå ifrån när vi går vidare i denna guide.

Hur ser då de olika aktionerna ut och vad menas med dem?

I grova drag finns det tre olika aktioner man pratar om, det är, topp-aktion, medium-aktion och djup aktion. Se bild nedan.

Bilden ovan beskriver hur flugspöt skall böja sig när det belastas med den linvikt som är rekommenderad från tillverkaren.

Vilken aktion ska du då välja?

Svaret på den frågan är inte helt enkel att bena ut, då detta allt som oftast är en personlig preferens. Men det finns riktlinjer att följa. 

Toppig/snabb aktion:

Fördelen med ett snabbt flugspö är dess kastegenskaper, dessa spön besitter en större kraftreserv, en kraftreserv som tillåter dig att ha en högre linhastighet och således kasta längre. Att flugspöt inte böjer sig så djupt bidrar även till tightare linbågar. 

Detta är en typ av aktion som inte är förlåtande och ställer höga krav på timing från den som kastar.

Medium aktion:

Det här får väl ändå sägas vara den vanligaste typen av aktion på dagens flugspön. En aktion som sträcker sig halvvägs ner i klingan. Till skillnad från den snabba aktionen så lämpar sig den här typen av aktion mer för den oerfarna kastaren, givetvis till erfarna flugfiskare också. Då spöt böjer sig progressivt från toppen nedåt så kan du som kastar känna när flugspöt laddas, du känner alltså att det blir tyngre och när det är dags att starta nästa moment i kastet.

Djup/långsam aktion:

En djup eller långsam aktion är när spöt böjer sig hela vägen ner till handtaget eller på god väg dit. En aktion som kräver tålamod från den som kastar, där du får följa rytmen i flugspöt och inte stressa i dina kast. Aktioner som dessa lämpar sig väl för torrflugefiske i mindre vatten med tunna tafsar. Att spöt böjer sig djupt gör att det absorberar stötar och ryck från krokad fisk på ett bättre sätt och sätter därmed mindre press på tunna tafsspetsar. 

Vilken klass på flugspöt är rätt för ditt flugfiske?

Att välja rätt klass på ditt flugfiskespö är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt flugfiske.  Vilken klass som passar dig bestäms av storlek på arten du fiskar efter, storlek på flugorna du tänkt använda samt storlek på vattnet. Låt oss gå igenom klasserna från klass #0 - #10, för att ge dig en förståelse vad de normalt sett används till.

Klass #0-2

En väldigt låg klass på ett flugspö. Detta är klasser av spön som inte har särskilt många användare. Dessa klasser lämpar sig för dig som fiskar efter öring i små bäckar och vattendrag. 

Klass #3-5

Dessa klasser är vanligt förekommande bland flugfiskare, men får fortfarande klassas som lätta flugspön. Ett klass #3 flugspö med en längd runt 7-8 fot är ett populärt val för torrflugefiske efter öring, harr, röding och regnbåge i mindre strömmande vatten. Ett klass #4 flugspö fungerar även när det strömmande vattendraget blir lite bredare och en större kastlängd behövs, med ett klass #4 spö kan du också börja kasta förtyngda nymfer utan bekymmer. Går vi sedan vidare till ett klass #5 flugspö, så kan vi konstatera att denna klass är bland de vanligaste ute bland våra öringvatten. Ett klass #5 flugspö hanterar långa kast om så krävs, du kan fiska med torrfluga, nymfer och mindre streamers, ett bra allround flugspö.

Klass #6-7

Ett klass #6 flugspö är enligt undertecknad det flugspö som är mest allround av dem alla. Vill du fiska efter öring, harr, regnbåge och röding, i strömmande vatten, men även i sjöar. Då är ett klass #6 flugspö det som hanterar det mesta, du kan med detta även börja kasta lite större streamers med rätt typ av fluglina. Går vi sedan vidare till ett klass #7 flugspö så har vi den vanligaste klassen för flugfiske efter havsöring, men även för dedikerat streamerfiske.

Klass #8-10

Dessa klasser används för fiske efter predatorer, så som gädda, i våra insjöar. Men de används även för enhandsfisket efter lax och havsöring.

Klass #10+

Nu börjar vi prata om kraftiga enhandsflugspön. Dessa används nästan uteslutande för tropiskt fiske efter arter som Permit, Tarpoon, Bonefish och Giant Trevally med mera. 

Handtaget på ett flugspö

De flesta flugspön har ett handtag av kork, ett material som är lätt och som känns bra i handen både som blött och torrt. Handtagens utformning varierar men det finns tre huvudtyper, half wells, full wells samt cigarrhandtag. Half wells är den vanligaste typen av handtag på spön från Klass #6 och nedåt, på enhands flugspön som är klass #7 och uppåt finner du även en hel del full wells handtag. Cigarrhandtaget är desto ovanligare, men förkommer främst på lättare spön. 

Jag hoppas att denna guide gav dig lite mer kött på benen inför ditt val av enhands flugspö, men jag är såklart tillräckligt ödmjuk för att inse att guiden inte täcker allt. Så tveka inte att höra av dig till oss angående ditt planerade köp, så vägleder vi dig till ett enhands flugspö som passar dig och ditt flugfiske, Kontakta Oss.

Ta hand om er!

Emil - Fly Fishing Market

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering