Nya Guideline Nova Flugrullen

Guideline har kommit långt sedan de dagar då jag själv arbetade där för cirka 20 år sedan. På den tiden var Guideline främst känt i Sverige och Norge bland laxfiskare. Mycket har förändrats under de senaste två decennierna. Deras flaggskeppsrulle på den tiden kallades iNEX och var en ganska bra rulle på den tiden. Deras billigaste rulle kallades Reelmaster, en tidig gjuten rulle som var bland de första stora spolarna med skivbroms till ett överkomligt pris.

Guideline Nova

Tidslinjen för Guideline's instegs-/gjutna rullar ser något ut så här: 2000-talet: (tidigt) Reelmaster - öppen design, inte förseglad,

2010-talet: (plus eller minus ett par år) Reelmaster L.A - Full ram i #6-8 och #8-10, något "skyddad" broms, inte förseglad,

2023 och tidigare: FAVO - Full ram i alla tre storlekar, utmärkt broms, inte förseglad.

2024 (ja, det är fortfarande 2023, men inte länge till) NOVA - Gjuten och sedan precisions-CNC-bearbetad återvunnen aluminium. 8,8 lbs/4 kg broms på storlek 8-10. Finns i tre storlekar.

Guideline Nova

Grejen är att dessa billigare rullar gjorda av gjutet material brukade både se och kännas billigare, delvis på grund av att en rulle gjord av gjutet material helt enkelt inte har den "glansen" hos en maskinbearbetad, eller samma struktur och kanter. Men ganska ofta skulle dessa typer av rullar avslöja sitt pris på andra sätt också, som i bromssystemet, toleranser, för att inte tala om hur dessa äldre gjutna rullar skulle se ut efter att ha stött på grus och stenar under en säsong.

Guideline's nya NOVA-rulle verkar vara en verklig konkurrent på många sätt. Utseendet är modernt och avviker från deras tidigare designer. Enligt min mening har Guideline haft fantastiska designer och jag tror att jag kan se vissa influenser från både Lamson och Galvan i några av deras tidigare rullar. Men Nova-rullens utseende är en ny väg. Det integrerade rullfästet måste jag ge cred till Waterworks-Lamson och deras gamla flaggskepps-rulle "Vanquish" som hade det för många år sedan (och kanske fick Lamson det från någon annan?). Förutom det ser Nova-rullen ny och annorlunda ut. Innan släppet av NOVA tog den omslagsbilden för Angler International Magazine (september 2023, nummer: 188). Innehållande en djupgående berättelse om Guidelines ambition att gå "clean all the way" och deras åtagande att skapa NOVA, världens första återvunna flugrulle.

Det faktum att rullen är tillverkad av återvunnet material och har en unik design och lovande tekniska funktioner får mig att undra vad eller om en rulle som denna kommer att ha en påverkan på branschen som helhet? Och är det verkligen en "billig" eller nybörjar-rulle vi pratar om? Jag tror inte det. När Lamson introducerade sin gjutna rulle kallad Liquid, som hade samma bromssystem som de flesta av deras premiumrullar, var det en game changer på marknaden! Även om det var en billigare rulle kunde man inte längre säga att den var komprometterad i funktion. Precis som Lamson Liquid ändrade standarden i sin prisklass när den introducerades, kan Guideline Nova-rullen ändra den igen, och på nya sätt.

Slutsats: Det är en fantastisk tid att vara flugfiskare om du gillar ny utrustning (vem gör inte det?). Men som vi sa i ett tidigare blogginlägg, se till att dina vadarskor aldrig torkar! Ny utrustning är häftig, fiske är coolare.

Spana in rullen HÄR.

/ Martin Karlsson.

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering