Platserna du inte visst fanns

"Platserna du inte visst fanns: Hur ett flugspö tar dig till konstiga platser…"

När jag först började med flugfiske förväntade jag mig att finna mig själv vid en lokal bäck eller sjö, och faktiskt gjorde jag det strax därefter. Några av mina starkaste minnen kommer från dessa tidiga upplevelser. Även om min fantasi var ganska vild vid tio års ålder kunde jag aldrig ha drömt om att finna mig själv på en båt i Egypten, vid den stora Aswandammen/Lake Nasser, bara nio år senare. Men det hände, och det var den största äventyret i mitt liv vid den tiden. Även om den nilabborre jag fångade bara mätte cirka 10 tum, fångade min vän en fisk på 10 kg, och vi hade några massiva fiskar som visade intresse för våra flugor. Lyckan var inte på vår sida under den resan, men jag kommer aldrig att glömma ormen jag såg den första dagen, precis efter att vår guide hade sagt att ormar är sällsynta men kan vara dödliga. Vi var åtminstone 10 timmars båtfärd från närmaste sjukhus. Att sova utomhus på båtdäcket mitt ute i öknen vid en sjö är en unik upplevelse. Jag hade ingen aning om att det fanns så många stjärnor på himlen när det inte fanns några stadsljus som störde dem, och vid den tiden fanns det inga bärbara datorer, smartphones eller andra moderna "nödvändigheter" som distraherade oss från ögonblicket. Jag insåg att om jag aldrig hade plockat upp ett flugspö år 1994 hade jag aldrig haft möjlighet att se den här platsen. De enda människor jag känner till som har sett den var antingen med mig på den resan eller hade varit där tidigare med ett gemensamt syfte: att flugfiska efter nilabborre och tigerfisk.

Flugfiske efter steelhead

Det är lätt att luras att tro att alla unika platser är långt borta och svåra att nå, bara saker du läser om eller bläddrar förbi i din feed där alla tävlar om likes och kommentarer nuförtiden. Bara förra veckan åkte jag och Emil, ägaren av Fly Fishing Market, på en kort resa efter jobbet till en lokal flod. Jag hade varit där en gång tidigare, många år sedan, och fångat en fin 55 cm havsöring, men jag hade aldrig återvänt. Ibland verkar det som om platser som är "för nära" kan bli bortglömda, och jag är skyldig till det ibland. Den här 2-timmarsresan efter jobbet imponerade på oss båda. Jag visste att platsen var vacker, men jag hade bara sett den här delen av floden på våren när det inte fanns några löv på träden. Nu, i slutet av augusti, påminde det mig mer om en tät djungelflod som jag fiskade i Thailand för länge sedan. På mitt tredje kast kände jag ett ryck, höjde mitt spö (kanske för tidigt) och kände tyngden av fisken innan den slank iväg. Jag kunde inte tro det, men jag var glad att ha ett vittne. När jag fortsatte att fiska nedströms ändrades flodens struktur när den slingrade sig, och jag var tvungen att klättra över en nedfallen stock. Det blev ganska tekniskt att sätta upp en D-loop mellan grenarna – lite för tekniskt, som det visade sig när jag trasslade in linan i framkastet. Efter att ha löst upp linan bestämde jag mig för att gå bortom det nedfallna trädet som hade "besegrat" mig för en kort stund. Floden hade nu förvandlats till en djup, långsam pool, och jag ångrade att jag inte hade tagit med mina gäddflugor med mig. Återigen insåg jag att jag inte skulle ha upptäckt den här platsen om det inte vore för flugfisket.

Poängen jag försöker göra är att äga ett flugspö sannolikt kommer att ta dig till platser, både nära och fjärran, som du aldrig hade övervägt tidigare.

Så skaffa ett flugspö – det kan vara ett billigt begagnat spö, det spelar ingen roll! – och se din värld och dess horisonter förändras för alltid...

Martin Karlsson

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering