Sent i augusti: Se till att dina stövlar aldrig torkar!

Sent i augusti: Se till att dina stövlar aldrig torkar!
För många flugfiskare präglas slutet av augusti av en lätt depression, med vetskapen om att en lång höst väntar och en mycket mörk vinter (åtminstone för oss som bor i Sverige). Även om det är sant att vissa öringströmmar snart kommer att stängas och laxälvarna i Norge i de flesta fall stänger vid slutet av denna månad, så finns det fortfarande gott om möjligheter kvar när det gäller fiske både nära och långt borta!

Vad göra härnäst?
Byt art! Detta är självklart; du behöver bara vara redo att prova på och läsa lite, och kanske lägga till några flugor i dina askar. Regnbågsfiske med getingar, insekter och landinsekter är utmärkt på hösten, och fisket med buzzers sent på hösten och till och med vintern kan vara produktivt för dem som inte räds kylan! Flugfiske efter gädda är ett annat alternativ som ofta förbises, fast det kanske inte är helt sant, eftersom det har exploderat under det senaste decenniet, men för vissa fiskare kommer tanken på gädda på fluga aldrig till dem, men det borde den! De blir stora, de finns i älvar, dammar, sjöar och ibland i havet där vattnet är bräckt. Osäker på var du ska börja? Ingen anledning att köpa en helt ny 9' #9wt-spö från början. Ta ditt enhandsspö 9'#7 och en vanlig öringtafs och mät upp 5-6' från änden, klipp av den och lägg till en ståltafs i 20-30 pund, cirka 1' eller 20-30 cm. Ta vilket betesfiskmönster som helst för havsöring och bind det cirka 15 cm långt, lätt klätt och du är redo att ge gädda på fluga en chans! Även om detta kanske inte är optimalt, så är det tillräckligt bra för att prova på flugfiske efter gädda! Om du gillar det finns det gott om prylar att köpa, om inte, så har du bara använt en gammal öringtafs och inte mycket mer! En 113 cm gädda jag fångade för många år sedan tog en gul zonker på cirka 8-10 cm bunden på en storlek #2 karpkrok. Det fanns inte många flugor eller spön på marknaden för detta vid den tiden, på slutet av 90-talet var detta något ovanligt! Självklart bör du inte glömma abborren som finns i många vatten och älskar att ta en viktad Dog Nobbler eller liknande fluga, i princip så fungerar vilken stor brunöring- eller regnbågsfluga som helst, ge det bara en chans.

Steelhead, lax eller saltvatten!
Ingen tid för gädda och abborre i kalla förhållanden eller fiske efter öring med buzzers?

Atlantlaxfiske, känt som "back end fishing", i Skottland ger dig några fler möjligheter eftersom det vanligtvis är öppet längre än exempelvis de skandinaviska älvarna. Om du inte fångar något finns alltid whisky och goda berättelser att dela och lyssna på!

Steelhead och stillahavslax!
September är en utmärkt månad för Steelhead på vissa platser och fortsätter genom oktober och november beroende på var du väljer att åka. En annan fisk som förtjänar uppmärksamhet, särskilt bland människor från Europa, är Coho (Silverlax). I jakten på den listiga Steelheaden verkar många fiskare få tunnelseende och glömmer att det i samma flod de fiskar i och vanligtvis vid samma tidpunkt finns Coho, en fantastisk kämpe som ofta verkar vara ivrig att ta en fluga som sveps långsamt och djupt precis framför näsan. Ett Steelhead "run" (ungefär vad vi kallar en "pool" i Europa när vi fiskar efter atlantlax) kan på många ställen hysa Coho, särskilt i lugnvattnet som skapas när floden svänger. Om det finns en liten bäck i närheten verkar det vara ännu bättre ibland. Då kan det också finnas Pinks och Chum som kommer att ta din fluga. Så njut av varje kast du gör och varje hugg du känner!


Ibland kan det bli lite väl spännande.

Tropiskt saltvatten
I Sverige (åtminstone där vi befinner oss) brukar den som längtar efter det tropiska resa efter jul för att fly det bedrövliga mörkret i norr och fylla på sina utarmade D-vitaminförråd medan de vadar i grundvatten långt borta från hemmet. Men du behöver inte vänta till jul. Boka en flygresa till Kuala Rompin eller Pekan i Malaysia och njut av att fiska Sailfish på fluga från en liten båt, inte alltför långt från land! Vissa tropiska resmål är lite osäkra sent på hösten på grund av potentiella orkaner/stormar etc, men säkerligen kommer Google att hjälpa dig att reda ut det!

Kallt saltvatten (Skandinavien)
Jag glömde nästan detta, Danmark och Norge erbjuder året om-fiske efter havsöring (det finns regler, så se till att vara informerad) och den djärve fiskaren kan åka till Lofoten i Norge i jakten på kolja, torsk, vitling och hälleflundra.

Kallt saltvatten (USA)
En annan fiskeresa som borde vara intressant för alla kustfiskare, särskilt de som fiskar efter havsöring, är att ta sig till den andra sidan av "dammen" och doppa flugan i vattnen utanför Marthas Vineyard, Monomoyflatsen eller Long Island. Striped Bass, Blue Fish och False Albacore simmar i dessa vatten. Detta var en resa jag hade i åtanke för många år sedan som aldrig förverkligades, jag antar att jag behöver gå igenom bokhyllan och lägga Ed Mitchells magnifika bok "Fly Fishing the Saltwater Shoreline" på köksbordet och börja läsa och planera.

Sammanfattning:
Vad du än väljer att göra i höst, om det står med på denna lista eller inte spelar ingen roll.
Prova detta för att hålla dig aktiv: Om dina vadarskor är helt torra på insidan betyder det att du förmodligen inte har varit ute där på 5-7 dagar, så det är ett bra tecken på att du behöver ta på dem igen! Ge dig ut och fiska, hitta nya platser, hjälp din lokala älv, öva på din D-loop! Se bara till att dina stövlar aldrig torkar. Jag önskar dig lycka till!

Martin Karlsson

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering