Hur du väljer rätt flugrulle till ditt flugfiske

Vad bör du tänka på innan du köper en ny flugrulle? Vad skiljer på en dyr flugrulle och en billig sådan? Vilken flugfiskerulle är rätt för ditt flugfiske? Vad är en flugrulle med så kallad ”Full-Frame”? Dessa och många fler frågor ska vi avhandla i denna guide. En guide vars syfte är att hjälpa dig till ett bra köp. Häng med!

En flugrulle är allt som oftast en enkel konstruktion, vars syfte är att förvara din backing, fluglina och tafs. De flesta av dagens moderna rullar har även en inbyggd broms med ett reglage för att justera motståndet.

Hur väljer man rätt flugrulle till sitt flugspö?

Du måste börja med vilket flugspö flugrullen ska sitta på. Ett flugspö har en klassning som beskriver vilken linvikt det är tillverkat för, till exempel är ett klass #5 flugspö tillverkat för en fluglina som väger 9,1 gram, detta enligt AFTM standarden. Läs mer om enhands flugspön i vår guide: Välj rätt enhands flugspö - En köpguide

Efter att du har tagit reda på detta kan du börja kolla på flugrullar. Rullarna klassas efter vilket spö dem ska sitta på, och allt som oftast har dessa klassningar ett spann, till exempel klass #4-6, vilket betyder att rullen är anpassad för flugspön i klass #4, #5 och #6.

Vad skiljer på en dyr rulle och en billig flugrulle?

Flugrullar tillverkas i regel med tre olika metoder, de kan:

  • Tillverkas ur ett stycke aluminium i en CNC-maskin
  • Formgjutas i aluminium
  • Tillverkas i någon form av plast/kolfiber legering.

Dessa olika metoder att tillverka en flugrulle ger upphov till olika kvalitetsnivåer och därmed prisklass. En flugrulle som är tillverkad ur ett stycke aluminium i en CNC-maskin ger rullen en lätthet, möjlighet att tillverka precist, med tighta toleranser och oftast ger metoden mer utrymme till snyggare designer. Denna typ av rulle är generellt sett den dyraste.

En flugrulle som är formgjuten i aluminium har oftast samma lätthet som ovanstående, men inte med samma tighta toleranser mellan rullens delar som ovanstående. En formgjuten flugrulle har också mer begränsningar rent designmässigt.

En flugrulle i plast är billig och lätt, men den är ömtålig och besitter inte den kvalitet som någon av ovanstående gör. 

Det som skiljer är alltså materialvalet och tillverkningsmetoden.

Vad är en flugrulle med full frame?

Ordet ”Full Frame” dyker ofta upp när man pratar flugrullar, och kanske i synnerhet bland de som fiskar med tvåhands flugspön. Med full frame menas att rullhuset är helt omslutande, se skillnaden på bild 1 och bild 2 nedan, där bild 1 är en flugrulle med full frame och bild 2 en utan.
Varför är full frame så bra?
Om du har en flugrulle utan full frame så finns risken att backing, lina eller tafs kommer över på fel sida och således kommer i kläm, denna risk elimineras med en full frame flugrulle. Anledningen till varför detta ämne diskuteras flitigast bland tvåhandsflugfiskare är på grund av den tunna skjutlinan som har en tendens att komma i kläm på rullar utan full frame, detta då en skjutlina är mycket tunnare än en vanlig fluglina eller klump.

Guideline Halo Flugrulle

Bild 1. Guideline Halo, en flugrulle med Full Frame.

Orvis Battenkill Disc

Bild 2. Orvis Battenkill Disc. En flugrulle utan Full Frame.

Broms på en flugrulle

Nästan alla moderna rullar har idag en reglerbar broms, där du kan sätta olika motstånd beroende på vilken fisk du är ute efter. Bromsen är fullt tillräcklig på de flesta rullar för dig som fiskar öring, harr, regnbåge och öring. Ska du däremot fiska tropiskt fiske eller efter lax, ja, då blir bromsen desto viktigare. Då krävs en jämn och stark broms som tål tuffa tag.

Att tänka på! Ska du använda din flugrulle i havet, tänk då på att välja en flugrulle med ett slutet bromssystem som förhindrar att salt tar sig in och förstör din rulle inifrån och ut.

Vilka flugrullar rekommenderar vi i de olika prisklasserna?

Det finns en otroligt stor mängd olika flugrullar på dagens marknad, alla med sina egna för och nackdelar. Vilken flugrulle som är rätt för dig bestäms av vilket typ av fiske du har tänkt att använda den till och din budget. Men givetvis har vi våra favoriter, låt oss nämna en i varje prisklass.

Guideline Favo

En riktig storsäljare och det är lätt att förstå varför. Rullen ligger i en riktigt intressant prisklass, och besitter kvaliteter långt över sitt pris. Rullen är formgjuten i aluminium med CNC-bearbetade detaljer. Kommer i klasserna #4-#10. Ligger just nu på ett startpris på 1499kr.

Orvis Battenkill Disc

En flugrulle med en klassisk design i en ny modern tappning. Svarvad ur ett stycke aluminium och en skivbroms som bromssystem gör detta till en av de bästa rullarna på marknaden. En rulle för dig som gillar det mer klassiska utseendet och är svag för dess knarrande broms. Kommer i klasserna #1-#11. Ligger just nu på ett startpris på 2199kr.

Guideline Fario LW

Uppbyggd runt en stark fackverkskonstruktion och med ett bromsystem som är vattentätt, förseglat och består av skivor av grafit och rostfritt stål. En riktigt lätt flugrulle som dessutom är vacker att vila ögonen på. Tillverkad av ett stycke aluminium. Kommer i klasserna #2-#8. Ligger just nu på ett startpris på 3699kr.

 

Som alltid, har ni fortfarande frågor angående flugrullar eller kanske angående något som vår guide inte tog upp. Kontakta oss, vi svarar oftast direkt. 

Emil - Fly Fishing Market

Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering